onsdag 16 september 2009

Hansledningsmöte 1

Då vi hade ett möte fredagen innan deadline för uppgiften då vi pratade ganska mycket om designprocessen; hur det gick för oss, vilka tips och knep vi använde oss av för att komma igång med våra designprocesser låg fokus under seminariet på resultatet av uppgiften. Under mötet som mer behandlade designprocessen fick alla i gruppen presentera hur långt de hade kommit och vilka tekniker de använt sig av. Ungefär hälften av gruppen arbetade mest med att försöka verbalisera sina idéer genom att skriva ner dem och den andra hälften försökte sätta sina idéer på pränt genom skisser. 

Vi hade alla arbetat utifrån utgångspunkter i vårt tidigare arbete; analyserat brukskvaliteter, gått tillbaka till intervjudatan för inspiration och läst förebildsanalyserna. Det som angavs svårast i efterhand var att arbeta med både konvergens och divergens. Förmågan att strukturera sina idéer, plocka ihop funktioner som kan fungera tillsammans och att ge upp favoritlösningar som inte passar in. Varje person fick presentera sina tre slutgiltiga lösningar. Sedan försökte vi se om det fanns några återkommande trender bland dessa.

Alexandras första förslag är ett ägg som skapar stämningar genom att projicera bilder eller film på väggen i köket. Det andra förslaget är en scrapbook med internetuppkoppling där idéer kan samlas iform av hemsidor, bilder och anteckningar. Det tredje förslaget är en skärm som sitter i köksbordsskivan så att man kan surfa från köksbordet och se matlagningsprogram i köket under tiden man lagar mat. 

Mattias hade funderat mycket utifrån bilder. Hans tre designförslag var en laserscanner kopplad till en iPhone vilken scannar allt man köper/har i kylen och fungerar som en slags idésparbank med flera olika funktioner. Den andra designidén baseras på det kognitionspsykologiska fenomenet priming vilket används för att insipirera användaren att använda ingredienser på olika sätt genom att visa bilder på olika maträtter. Det sista förslaget kom ur en idé om en smakhitler som dikterar vad man ska laga men landade i en projektion av svarta bloppar på väggen som nästan föreställer matvaror i ens kyl för att på ett mer abstrakt sätt inspirera. 

Sallys tre förslag är en SmartPhone-applikation i vilken mat fotograferar och taggar trevliga matsituationer för att kunna minnas och inspireras och dela med andra. Idén var att flytta fokus från själva maträtten men ändå ha en matrelateras inspiration. Det andra förslaget var en rymd där smaker representeras som noder vilka är länkade till varandra i den mån smakerna passar ihop för att ge användaren mer kunskap om vilka ingredienser som kan kombineras. Det tredje förslaget är att den som lagar mat filmar sig själv och lägger upp filmen i ett community där andra kan se filmer från hela världen och kommentera. 

Magnus första förslag är en virtuell kock som guidar en genom matlagningen. Det andra är en slags tävlingsinriktad applikation där man genom att ha wiikontroller på händerna och en webbkamera uppriggad kan laga mat på distans tillsammans med en vän och se vem som blir klar snabbast. Tredje förslaget var en magnetisk skärm att sätta på kylen och som ger förslag på rätter man kan laga baserat på vad som finns i kylen. 
 
Tove hade först ett förslag på en liten skärm kopplad till en webbkamera där teman för ingredienser och tillagningstekniker slumpades fram och kameran användes för att spela in moment, visa för andra och själv komma ihåg hur man gjort i köket. Det andra förslaget är en handlingslapp i ett intelligent tyg som hämtar information från butiken och hjälper en att komponera recept baserat på denna info. Det tredje förslaget var en skärm på väggen i köket där recept skapas, bilder kan läggas in och beskådas och delas med vänner.

Olofs första förslag är en tryckkänslig yta på väggen som hanterar recept, vänner, tips osv. Man skickar in bilder och recept med mobiltelefon. Alla bilder är organiserade som om de låg utslängda på ett bord. Det andra förslaget är ett community på en webbsida där glada amatörer samlas och delar sin matglädje genom en wiki med artiklar om ingredienser, bloggar och cook-a-long (laga mat tillsammans med vänner över nätet). Det tredje förslaget är en mikrobloggläsare i a4-format som man fäster på kylen som scannar sociala nätverk i jakt på statusuppdateringar som rör mat. Man kan även göra egna matstatusuppdateringar på den.

Sammanfattningsvis hittar vi tre spår i våra förslag: de är inspirerande genom att visa bilder eller något annat som är bortom maträtter för att skapa nya associationer hos matlagaren. De är sociala nätverk där webbkameror är i fokus för att dela matupplevelsen med vänner över nätet. De är praktiska och hjälper användaren att hitta billiga varor, veta vad som finns hemma och vad som passar ihop.

Vi måste besluta om vår designsituation är i köket eller någon annanstans.

Slutligen diskuterade vi de förslag som var sociala. Där ligger fokus på interaktionen med andras matlagning och kommentarsfunktioner för att få bekräftelse. Här är artefakterna användardrivna vilket ger hållbara artefakter eftersom användarna bestämmer intressant innehåll. Vi frågar oss om man verkligen vill se sina vänner laga mat på film? Är det kul? Det verkar dessutom vara ett problem att skapa samma stämning som i ett valproducerat matlagningsprogram. 

Vi måste ta reda på vad som är intressant med matlagningen, är det resultatet eller processen. Går det kanske att göra kortare nedklippta filmer? Eftersom det tar tid att filma, klippa och lägga upp gäller det att artefakten är så rolig att det är värt mödan. I dessa svininfluensatider diskuterar vi kort hygienaspekten av att ha en pryl i köket som man pillar på under matlagningen. 

Att ha nätverk med matlagningsfilmer från hela världen kan ge problem med språk. Vi frågar oss om det är viktigt att förstå talet i en film om mat? Kan det räcka att se ingredienserna på bild för att förstå? Kan automatisk översättning hjälpa oss?

Det grundläggande för de sociala designförslagen är att de uppfyller brukskvaliteter som bekräftande och processdokumenterande väldigt väl. Vad gäller pålitligheten i recepten diskuteras om recept som smakar dåligt kommer upp på sidorna. Är det ett problem? Kan det lösas med kommentarsfunktioner eller röstning?

Avslutningsvis bestämmer vi oss för att fortsätta sammanfattningen under morgondagen.