En matblogg är en blogg där någon eller några personer bloggar om sin matlagning. T.ex. annamariasmatblogg.blogspot.com eller matplatsen.org. Jag har valt att titta på fristående (inte direkt knutna till andra bloggar eller receptsidor) matbloggar från privatpersoner, som delar med sig av sin vardagsmatlagning.
Etiskt
Rent allmänt ger bloggar en person stor frihet i vad de vill uttrycka för åsikter. Det gör självklart att det är fritt fram att presentera vilka maträtter och recept som helst. Matlagningen kan ligga på vilken nivå som helst och behandla mat från vilken kultur som helst.
Ett problem är att felaktig eller hälsofarlig information lätt kan spridas via bloggen, t.ex. giftiga svampar i recept eller felaktigt näringsinnehåll. Genom kommentarsfunktioner kan dock besökare varna om sådant.
Estetiskt
Beroende på bloggarens tekniska och artistiska kunskaper, samt hur mycket hjälp de får av färdiginställda bloggsystem och liknande, kan det estetiska på en matblogg variera stort. Upplägget på inläggen kan skilja sig mycket mellan olika matbloggar, men ofta lägger bloggaren in både bilder och text. T.ex. kan ett inlägg bestå av en inledande bild på den färdiga rätten, följt av en arbetsbeskrivning och ett sammanfattat recept, samt lite bilder på delmoment i arbetet. Ofta lägger bloggaren in personliga anekdoter och berättelser om inspirationen till rätten som lagats.
Instrumentellt
En matblogg fyller en funktion som spridare av en bloggares idéer och tankar kring matlagning. Besökare kan ofta bläddra både kronologiskt och ämnesindelat (via taggar) eller söka efter specifika saker på bloggen. Genom de permanentlänkar som många bloggar erbjuder går det att spara bokmärken till inlägg och recept.
Socialt/kommunikativt
Bloggen kommunicerar ut bloggarens tankar och idéer kring matlagning till de som läser den. Det kan skapas ett samtal kring mat och matlagning genom kommentarsfunktionen. Eftersom besökare endast kan kommentera bloggarens inlägg är det dock bloggarens inlägg som initierar de flesta diskussioner. De synliggörs dessutom betydligt mer än kommentarer, även om vissa bloggar listar de senaste kommentarerna på sin startsida.
Bloggen kan kopplas till sociala nätverk, t.ex. genom att bloggaren länkar till vänner med liknande intressen. Även länkar till andra matbloggars recept och inlägg förekommer.
Konstruktionsmässigt
Många matbloggar visar hela inlägg på startsidan, vilket gör bloggen svåröverskådlig när mycket bilder och långa recept presenteras. För flitiga besökare gör detta dock att dessa inte behöver klicka sig vidare för att läsa det senaste inlägget, utan kan börja läsa direkt. En besökare som letar efter inspiration kan däremot hindras av att behöva scrolla igenom långa inlägg som inte är intressanta.
Andra matbloggar väljer att presentera en bild av maträtten och en kort text som beskriver den, för att sedan länka till det hela inlägget.
En matblogg är lätt för bloggaren att skapa, genom de otaliga gratisverktyg för bloggande som finns idag.